/w kuchni/ sok malinowo-poziomkowy |3|

Dobry dodatek do herbaty na zimę. W lecie owocują maliny i poziomki i z latem też się nam kojarzą, więc dobrze jest wykorzystać je do zrobienia soku i rozkoszować się aromatem letnich owoców w zimowe dni.

Co będzie nam potrzebne
sitko
kamienny garnek
ściereczka z lnu
gaza
garnek/czajnik na wodę
butelki na sok
celofan

Składniki
maliny
poziomki
woda źródlana / mineralna
cukier
spirytus

Przygotowanie
Zbieramy owoce malin i poziomek (proporcje według uznania i plonów). Owoce przebieramy i płuczemy. Odsączamy na sitku. Wkładamy do kamiennego garnka. Zagotowujemy wodę źródlaną lub mineralną (ilość odpowiednia na wypełnienie garnka z owocami do linii owoców). Wrzącą wodą zalewamy owoce. Przykrywamy garnek lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 h. Następnie przecedzamy przez wyłożone gazą sitko. Wlewamy do garnka. Dodajemy cukier (ilość równa objętości zlanego soku, tzn. 2 szklanki soku – dodajemy 2 szklanki cukru). Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Wlewamy do czystych, gorących butelek. Przykrywamy namoczonym w spirytusie celofanem i zakręcamy. Przechowujemy w suchym i zimnym miejscu (piwnica).

Przepis z kalendarza.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.