/w kuchni/ Sernik czarno-biały

Sernik to klasyczne ciasto, które każdy już zna, a że lubię urozmaicenia, przedstawiam wam to samo ciasto, tylko że… w innej odsłonie! Oto sernik z czekoladą  :mrgreen:

Sernik czarno-biały
Składniki
ciasto
pół kostki margaryny
1 i jedna trzecia szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
kilogram twarogu do sernika
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
aromat do ciast 1/4 buteleczki

trzy czwarte szklanki mleka
Polewa
15 dag czekolady deserowej
3 łyżki śmietanki
łyżka masła
Forma
tłuszcz
mąka do formy

Przygotowanie
1. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kakao, wymieszać. Dołożyć wystudzoną margarynę, składniki razem połączyć.

2. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciastem dno tortownicy, docisnąć.

3. Twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce. Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ser i olejek. Następnie wlać mleko. Masę dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciasto. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 °C.

4. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać masło oraz śmietankę. Mieszając, rozpuścić czekoladę na małym ogniu. Polewę lekko przestudzić, posmarować nią wierzch i boki sernika.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.