/w kuchni/ Placek cytrynowy

Ciasto dobre zwłaszcza dla miłośników smaku kwaśnego. Jedno z prostszych w przygotowaniu, bo w sumie od razu można wszystko zmiksować, potem już tylko dosypujemy. Zachęcam do przetestowania ciasta w domu.
Placek cytrynowy
Składniki
25 dag margaryny
25 dag cukru
4-5 jajek
18 dag mąki pszennej
18 dag mąki ziemniaczanej
skórka starta z 2-3 cytryn
sok z 1 cytryny

Przygotowanie
1. Składniki ciasta po kolei wkładać do miksera i ucierać na jednolitą masę.
LUB
Najpierw utrzeć w misce cukier z jajkami, potem dodać margarynę, skórkę, dosypać obie mąki i wlać sok z cytryny.
Można też dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale jeśli ciasto będzie dobrze utarte lub zmiksowane – nie jest to potrzebne.
2. Wysmarować prodiż lub formę margaryną, obsypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.