/w kuchni/ pachnące ciasto cynamonowe|2|

Pachnące ciasto cynamonowe
Rozkoszne i pięknie pachnące ciasto. Rodzynki + cynamon + gorzka czekolada = zdrowe, ciekawe połączenie. Ciasto może nie jest idealnym pomysłem na wakacje, ale na przykład na zimowe wieczory czy stół wigilijny – wspaniałe! Choć w lecie taki aromatyczny wypiek też nie jest złym pomysłem.

Składniki:
1 jajko
0,5 litra mleka
8 dag masła
25 dag mąki
25 dag cukru
1 łyżka sody
5 dag startej gorzkiej czekolady
5 dag rodzynków
cukier puder
2 dag cynamonu mielonego

Sposób przygotowania:
1 Jajko i miękkie masło miksujemy razem z cukrem
2 Dodajemy mąkę, mleko, czekoladę, cynamon, sodę
3 Do tak przetartej masy wsypujemy sparzone rodzynki
4 Wlewamy do formy tortowej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
5 Pieczemy na złoty kolor
6 Posypujemy cukrem pudrem

To ciasto jest naprawdę godne polecenia. Jest bardzo aromatyczne i niezbyt skomplikowane w zrobieniu, jak mieliście okazję przeczytać.

Bez tytułuPS. Przepraszam za jakość obrazka – był robiony na szybko.

Karolyna

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.