/w kuchni/ Ciasto niedzielne

Szkoda, że nie spisałam na tym blogu wszystkich przepisów z zeszytu, które przykuły moją uwagę. Może jeszcze zdążę, jeśli jutro zobaczę 1155 odwiedzin? Byłoby miło…
A dziś, na, powiedzmy, pożegnanie, przedstawiam wam przepis na ciasto nietypowe, specjalne, na niedzielę.

Ciasto niedzielne

Składniki
Ciasto
40 dag mąki
20 dag masła
10 dag margaryny
20 dag cukru
4 jajka
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag skórki pomarańczowej
2 łyżki stołowe rumu
kilka kropli esencji migdałowej
szczypta soli
Lukier
25 dag cukru pudru
4 łyżki wody
4 dag wiórków czekoladowych

Przygotowanie
1. Utrzeć masło i margarynę z cukrem zwykłym i waniliowym, solą i esencją. Cały czas mieszając dodawać na przemian jajka i przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec wlać rum i wysypać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.

2. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 175 *C.

3. Z cukru pudru i wody utrzeć lukier.

4. Wystudzone ciasto oblać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi.
Porada
Radzę sięgnąć po cukier waniliowy, nie waniliNowy.
Szczgólnie polecam ten z nutą kardamonu od Kamisa. :)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.