/w kuchni/ Angielski keks |5|

Oto interesujące ciacho z bakaliami i orzechami, najlepsze jesienią. Zwracam tu uwagę na znikomą zawartość alkoholu w rodzynkach. Nie jest go na szczęście dużo, więc po skonsumowaniu ciasta raczej nie musicie obawiać się efektów ubocznych  :lol:

Angielski keks

Składniki
30 dag mąki
15 dag masła
20 dag cukru pudru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
10 ml rumu
po 5 dag:

  • orzechów włoskich
  • migdałów
  • fig
  • daktyli
  • smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie
1. Umyte rodzynki namoczyć w rumie, osączyć, obtoczyć w mące.
2. Migdały i orzechy sparzyć, zdjąć z nich skórkę i posiekać.
3. Figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić.

4. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i bakalie.
6. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.

7. Ciasto przełożyć do formy przełożonej pergaminem.
8. Powierzchnię naciąć nożem umoczonym w roztopionym maśle.

9. Piec keks ok. 2 h o temp. 170 *C.
10. Powierzchnię ciasta po upieczeniu można udekorować bakaliami i kandyzowanymi owocami (np. wiśniami, kawałkami ananasa, skórką pomarańczową).

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.