/w kuchni/ placek szwedzki |1|

Placek szwedzki

Pyszny placek, z którym pewnie kiedyś się już spotkaliście. c:

original_fit-978-460

zdjęcie (c) joanna30

Składniki
3 szklanki mąki
4 jajka
1,5 szklanki cukru
trzy czwarte kostki masła
kubeczek twarożku homogenizowanego
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag bakalii

Przygotowywanie
1. Utrzeć masło z cukrem
2. Dodać twarożek, żółtka, kwaśną śmietanę, ubite na pianę białka oraz mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia
3. Utrzeć; dodać esencję waniliową i bakalie, wymieszać
4. Piec w niezbyt gorącym piekarniku 40 – 50 min

Bez tytułu

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.